همه محصولات سررسـید تقویم رومیزی ست مدیریتی لیست قیمت‌ها لیست قیمت دانلود کاتالوگ کاتالوگ
0 درخواست نمونه

معرفی لیتوگرافی و کاربرد آن

آموزش

امروزه دیگر با پیش رفت کارخانجات بزرگ، گستره صنعت چاپ روز به روز وسیع‌تر و کاربردی‌تر می‌شود. امروز می‌خواهیم در مورد یکی از شاخه‌های این صنعت بزرگ صحبت کنیم. لیتوگرافی یکی از روش‌های ساده و مقرون به صرفه چاپ و نشر است که می‌خواهیم درباره آن بیشتر بدانیم.

معرفی لیتوگرافی و کاربرد آن

امروزه دیگر با پیش رفت کارخانجات بزرگ، گستره صنعت چاپ روز به روز وسیع تر و کاربردی تر می‌شود. امروز می‌خواهیم در مورد یکی از شاخه‌های این صنعت بزرگ صحبت کنیم. لیتوگرافی یکی از روش‌های ساده و مقرون به صرفه چاپ و نشر است که می‌خواهیم درباره آن بیشتر بدانیم.

لیتوگرافی چیست

لیتوگرافی فرآیند چاپی است که از یک صفحه سنگی یا فلزی مسطح در آن استفاده می‌شود. روی قسمت‌هایی از تصویر با همه نوشته‌ها استفاده از ماده‌ای چرب کار می‌شود تا جوهر به آنها بچسبد، در حالی که نواحی دیگر به غیر از تصویر دافع جوهر هستند و به نوعی آن را پس می‌زنند.

لیتوگرافی چیست و چه اهمیتی دارد؟

مراحل لیتوگرافی با جزئیات کامل

لیتوگرافی یک فرآیند چاپ بر اساس این واقعیت است که گریس و آب با هم مخلوط نمی‌شوند. به نوعی تصویر بر روی یک سطح دانه ‌دار (به طور سنتی از سنگ استفاده می‌شد اما اکنون معمولا به صورت آلومینیوم استفاده می‌شود) با استفاده از یک محیط چرب اعمال می‌شود. این محیط چرب شامل یک جوهر چرب مخصوص که  توشه نام دارد و مداد رنگی، مداد، لاک یا مواد مصنوعی است. همچنین می‌توان از فرآیندهای فتوشیمیایی یا انتقال استفاده کرد. محلولی از صمغ عربی و اسید نیتریک روی سطح اعمال می‌شود و در نواحی غیرچاپی آب و در مناطق تصویر پذیرنده هم چربی ایجاد می‌کنند. سطح چاپ مرطوب نگه داشته می‌شود، به طوری که یک غلتک شارژ شده با جوهر مبتنی بر روغن را می‌توان روی سطح غلت داد، و جوهر فقط به ناحیه تصویر پذیرنده چربی می‌چسبد.

در این مرحله در چاپخانه کاغذ را روی سطح قرار داده می‌شود و صفحه از طریق یک پرس کشیده می‌شود. به طور دقیق تر می‌توان گفت که  هنگام چاپ، سنگ با آب مرطوب نگه داشته می‌شود. جوهر چاپ بر اساس روغن‌های خشک‌ کننده مانند روغن بذر کتان و لاک‌های حاوی رنگدانه بر روی سطح می‌چرخد. آب، جوهر چرب را دفع می‌کند اما نواحی آبگریز باقی مانده از مواد اولیه طراحی، آن را می‌پذیرند. هنگامی که تصویر آبگریز با جوهر بارگیری می‌شود، سنگ و کاغذ از طریق پرس عبور می‌کنند که فشار یکنواختی را روی سطح اعمال می‌کند و جوهر را به کاغذ و از سنگ منتقل می‌کند. این تکنیک سنتی هنوز در برخی از برنامه‌های کاربردی چاپ هنرهای زیبا استفاده می‌شود.

استفاده از فرایند لیتوگرافی در چاپ تقویم و سررسید

تعداد خاصی از چاپخانه‌ها از لیتوگرافی در تولید سررسیدهای اختصاصی خود استفاده می‌کنند. به این صورت که زمانی که فایل طراحی شده سررسید آماده می‌شود آن را به دستگاه لیتوگرافی ارسال می‌کنند تا برای آماده سازی پلیت‌ها از آن استفاده شود تا از این فرآیند برای جداسازی رنگ‌ها و خلق یک سررسید  ۱۴۰۴ خاص و کارآمد استفاده می‌کنند سالنامه گاموت سالهای زیادی است که از فرآیند لیتوگرافی در چاپ سررسیدهای خود استفاده می‌کند.

مزایای استفاده از لیتوگرافی

اگر از روش لیتوگرافی برای چاپ استفاده شود، می‌توان کاغذهایی با ابعاد بسیار بزرگ تر را برای چاپ انتخاب کرد. پس به نوعی لیتوگرافی برای چاپ دار ابعاد بزرگ گزینه مناسبی است. تعریف دیگر لیتوگرافی با تولید زینک های تفکیک شده معنا پیدا می‌کند. اگر می‌خواهید محصول نهایی شما از دقت و ظرافت بالایی برخوردار باشد، این روش چاپ می‌تواند بهترین گزینه باشد. هنگامی که سفارشات شما در تیراژ بالا قرار دارد و زیاد است، با استفاده از روش لیتوگرافی می‌توانید به مقدار قابل توجهی در هزینه‌های خود صرفه جویی کنید.  

تاریخچه لیتوگرافی

لیتوگرافی در اواخر قرن هجدهم با استفاده از سنگ آهک باواریایی به عنوان سطح چاپ اختراع شد. اختراع آن امکان چاپ در طیف بسیار گسترده‌تری از علائم و نواحی لحن را نسبت به روش‌های برجسته چاپی قبلی یا قلم ‌زنی فراهم کرد. همچنین چاپ رنگی را هم آسانتر کرد. مناطقی با رنگ‌های مختلف را می ‌توان روی سنگ‌های جداگانه اعمال کرد و روی همان ورق چاپ کرد. لیتوگرافی کمک شایانی به صنعت چاپ اهدا کرد. به طوری که علاوه بر گسترش سطح خلاقیت در چاپ، هزینه کمی را هم به خود نسبت داده است.

لیتوگرافی افست چیست؟

لیتوگرافی افست شامل چاپ تصویر بر روی سطح میانی قبل از ورق نهایی است. با لیتوگرافی افست، تصویر دو مرتبه برعکس می‌شود و روی صفحه نهایی به همان شکلی که روی سنگ یا صفحه ظاهر شود، ظاهر می‌شود.  اگر بخواهیم از روش دیگری برای توضیح آن استفاده کنیم، می‌توانیم بگوییم که در لیتوگرافی مدرن، تصویر از یک پوشش پلیمری بر روی یک صفحه پلاستیکی یا فلزی انعطاف پذیر ساخته می‌شود. تصویر را می‌توان مستقیما از روی صفحه چاپ کرد (جهت تصویر معکوس است)، یا می‌توان آن را با انتقال تصویر بر روی یک صفحه انعطاف پذیر (لاستیک) برای چاپ و انتشار، افست کرد.

به عنوان یک فناوری چاپ، لیتوگرافی با چاپ قلمی (گراور) متفاوت است، که در آن یک صفحه حکاکی شده، حکاکی می‌شود. روش دیگر آن به طریقی است که صفحه حکاکی می‌شود تا حفره‌هایی ایجاد شود که حاوی جوهر چاپ باشد. چاپ بر روی چوب یا چاپ لترپرس، که در آن جوهر روی سطوح برجسته حروف یا تصاویر اعمال می‌شود. امروزه، بیشتر کتاب‌ها و مجلات با تیراژ بالا، به‌ ویژه زمانی که به صورت رنگی مصور می‌شوند، با لیتوگرافی افست چاپ می‌شوند. این نوع از چاپ از دهه 1960 به رایج‌ترین شکل فناوری چاپ تبدیل شده است.

فتولیتوگرافی

اصطلاح مرتبط «فتولیتوگرافی» به استفاده از تصاویر عکاسی در چاپ لیتوگرافی اشاره دارد، خواه این تصاویر مستقیما از سنگ یا از روی صفحه فلزی مانند چاپ افست چاپ می‌شوند. فتولیتوگرافی مترادف با چاپ افست استفاده می‌شود. این تکنیک و همچنین اصطلاح در دهه 1850 در اروپا معرفی شد. با شروع دهه 1960، فوتولیتوگرافی نقش مهمی در ساخت و تولید انبوه مدارهای مجتمع در صنعت میکروالکترونیک ایفا کرده است.

دانستنی های بیش تر درباره ی لیتوگرافی

لیتوگرافی از فرآیندهای شیمیایی ساده برای ایجاد یک تصویر استفاده می کند. به عنوان مثال، بخش مثبت یک تصویر یک ماده دفع کننده آب (آب گریز) است، در حالی که تصویر منفی نگهدارنده آب (آب دوست) است. بنابراین، هنگامی که صفحه با جوهر چاپ و مخلوط آب سازگار معرفی می‌شود، جوهر به تصویر مثبت می‌چسبد و آب تصویر منفی را پاک می‌کند. این اجازه می‌دهد تا از یک صفحه چاپ مسطح استفاده شود، و امکان چاپ بسیار طولانی تر و با جزئیات بیشتری را نسبت به روش‌های فیزیکی قدیمی‌تر چاپ (به عنوان مثال، چاپ قلمی وچاپ لترپرس) فراهم می‌کند. لیتوگرافی (به یونانی باستان) توسط آلویس سنفلدر در پادشاهی باواریا در سال 1796 اختراع شد. لطفا برای سفارش انواع محصولات چاپی در چاپخانه گاموت با شماره تماس های:

  • 021-91004232

تماس حاصل نمایید.

نظرات کاربران
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گاموت

مشتریان گاموت

مورد اعتماد برترین برندها هستیم

جهان
بارز
ایران رادیاتور
کویر موتور
بهران
agah
مپنا
اسنوا
can
مدیا پردازش
میهن
نیلپر
زرفام