فرایند چاپ دارای مراحل مختلفی است که هر کدام از این مراحل در تولید محصول نهایی تاثیرگذار هستند و بهتر است پیش از نهایی شدن فرایند چاپ، به موارد مهمی مانند خروجی فایل طراحی توجه کنید. یکی از مهمترین مراحل در چاپ، خروجی گرفتن از فایل طراحی است.
فرایند چاپ دارای مراحل مختلفی است که هر کدام از این مراحل در تولید محصول نهایی تأثیرگذار هستند و بهتر است پیش از نهایی شدن فرایند چاپ، به موارد مهمی مانند خروجی فایل طراحی توجه کنید. یکی از مهمترین مراحل در چاپ، خروجی گرفتن از فایل طراحی است. در واقع هنگامی که شما با یک نرم افزار طراحی کار میکنید و طرح خود را به اتمام میرسانید، نیاز دارید که برای چاپ از فایل طراحی خود خروجی بگیرید. در این مقاله آموزش و راهنمای خروجی گرفتن از فایلهای طراحی را به شما توضیح میدهیم پس با ما همراه باشید.
8 نکته مهم برای خروجی گرفتن از فایل طراحی
همان طور که میدانید برای طراحی خطی(وکتور) از نرم افزارهایی مانند کورل و برای ادیت تصاویر پیکسلی، فتوشاپ مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال فرایندهای چاپی مانند چاپ تقویم رومیزی و کاتالوگ، نیاز به تصاویر با کیفیت و طراحی شده در نرم افزارهای ویژه طراحی دارند. در ادامه 8 نکته مهم برای خروجی گرفتن از فایل طراحی را به شما معرفی میکنیم تا خروجی گرفتن از فایل طراحی را به سادگی انجام دهید.
مطابقت فایل با اندازه قالب و رنگ های چاپی
قبل از هر چیز مطمئن شوید که اندازه قالب، تعداد صفحات، تعداد رنگ و… موجود در فایل طراحی شما با محصولی که سفارش دادهاید، مطابقت دارد. به طور مثال ممکن است شما صفحات داخلی یک سررسید سفارشی را با چاپ تکرنگ سفارش داده باشید؛ بنابراین نباید در فایل طراحی از بیش از یک رنگ استفاده کنید. از طرفی سایز صفحاتی که سفارش میدهید و تعداد آن ها باید در نظر گرفته شود.
توجه به حاشیه فایل و خط برش
در مرحله برش بعد از چاپ، امکان دارد میزان برش کمی بیشتر یا کمتر باشد که در صورت بیشتر برش خوردن، امکان دارد مقداری از محتوای شما از بین رود و در صورت کمتر برش خوردن، امکان دارد مقداری حاشیه سفید در لبه کار شما ایجاد شود. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی، ما 2 پارامتر حاشیه امنیت و رنگ اضافه را تعریف میکنیم. حاشیه امنیت فضایی است که نباید محتویات مهم را در آن استفاده کنیم که معمولا 1 سانتی متر تا خط برش است. رنگ اضافه هم فضایی است که شما رنگ یا طرحتان را به اندازه 1 سانتی متر بعد از خط برش ادامه میدهید. دقت فرمایید که در رنگ اضافه از متن یا لوگو یا هرچیزی که امکان دارد با برش خوردن از بین برود استفاده نکنید.
توجه به چهاررنگ بودن فایل؛ CMYK یا RGB
حالت رنگی مخصوص چاپ افست CMYK میباشد که این حالت رنگی از 4 رنگ اصلی C مخفف Cyan (سایان) به معنی فیروزهای، M مخفف Magenta (مجنتا) به معنی ارغوانی، Y مخفف Yellow (یلو) به معنی زرد و K مخفف blacK (بلک) به معنی سیاه تشکیل شده است. تمامی عناصر به کار رفته در فایل طراحی و رنگ سازمانی شما، باید درصدی از این 4 رنگ باشند. بهتر است توجه داشته باشید که تصاویر وب، با فرمت رنگی RGB خروجی میگیرند و این سه رنگ در وب سایتها و شبکههای اجتماعی کاربرد دارند. اما برای چاپ حتما باید از حالت رنگی CMYK استفاده کنید.
به رنگ خاکستری توجه کنید؛ تنظیم رنگ خاکستری در چاپ
همان طور که در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره شد، برخی رنگها در چاپ با رنگهای پیکسلی تحت وب تفاوت دارند و توجه به این موضوع در چاپ سالنامه تأثیرگذار است. برای تنظیم رنگ خاکستری عناصر موجود در فایل طراحی، حتما توجه داشته باشید که فقط درصد رنگ سیاه شما باید مقدار داشته باشد. به بیان سادهتر شما باید درصد M ، C و Y را روی 0 قرار داده و درصد K را بین 50 تا 80 درصد قرار دهید.
مطمئن شوید که متن های شما به صورت تکرنگ تنظیم شده باشد
در چاپ افست، برای هر المان چاپ شده ناگزیر 0.2 تا 0.3 میلی متر تغییرات وجود دارد. برای عناصر بزرگ یا متوسط این تغییر به نظر نمیآید اما برای خطوط ریز در کاغذ تحریر و به خصوص برای متنها (حروف) این تفاوت ممکن است بیشتر نمایان شود و منجر به تار شدن و یا ناخوانا شدن شود. برای جلوگیری از این مشکلات به شما توصیه میکنیم خطوط ریز و متن های خود را به صورت تکرنگ انتخاب کنید و در صورت ترکیبی بودن رنگ از ترکیب حداکثر دو رنگ استفاده نمایید. اگر متن یا خط شما سیاه است حتما از حالت مشکی تک صد استفاده کنید (یعنی M ، C و Y را برابر 0 و مقدار K=100% قرار دهید) و برای سایر رنگها جز سیاه از ترکیب حداکثر دو رنگ استفاده نمایید.
آیا کلیه فونت ها Convert To Curve شده است؟
فونتها سبکهایی از حروف هستند که بر روی سیستم شما نصب میشوند و میتوانید از آن ها در فایلهای طراحی خود استفاده کنید. اما چه تضمینی وجود دارد فونتی که شما انتخاب کردهاید، بر روی کامپیوتری که فایل را برای آن جهت خروجی چاپخانه ارسال میکنید وجود داشته باشد؟ برای حل این موضوع شما باید فونتها را تبدیل به منحنی یا اصطلاحا Convert To Curve کنید که در همه سیستمها، به یک شکل نمایش داده شود. توجه داشته باشید که بعد از تبدیل فونتها به منحنی دیگر امکان ویرایش فایلهای متنی وجود ندارد.
خروجی فایل طراحی با فرمت PDF
برای جلوگیری از بروز هرگونه تغییرات بین کامپیوتر طراحی و کامپیوتر خروجی چاپخانه حتما فایلهای خود را از نرم افزارهای گرافیکی برداری (وکتور) به صورت PDF و با کیفیت چاپ بالا خروجی بگیرید. البته بهتر است پیش از خروجی گرفتن به مطالب مهمی مانند معرفی کامل RGB و CMYK و لوگو دقت ویژهای داشته باشید.
معیار DPI؛ معیاری برای کیفیت فایل
تنها با توجه به اینکه فایلهای طراحی در مانیتور خوب نمایش داده میشوند نمیتوان تصمیم گرفت که خروجی آن ها در چاپ افست نیز خوب است. چرا که حالت رنگی مانیتورها RGB و حالت رنگی چاپ افست CMYK میباشد. تصاویر اساسا به یکی از دو صورت تصاویر بیت مپ و تصاویر برداری میباشند که تصاویر بیت مپ به صورت یک سری نقاط ریز به نام پیکسل ذخیره میشوند اما تصاویر برداری به صورت فرمولهای ریاضی هستند که به صورت خط و منحنی میباشند و در صورت زوم کردن روی تصاویر برداری کیفیت آن ها کم نمیشود . پس هنگام استفاده از تصاویر در فایلهای طراحی، حتما باید دقت بفرمایید که روی حالت رنگی CMYK تنظیم شود و مقدار dpi را برابر با 300 پیکسل قرار دهید. اگر تمام آیتمهای موجود در این چک لیست را در فایل طراحی خود رعایت کردهاید، تبریک میگوییم؛ شما میتوانید فایل طراحی خود را برای چاپ ارسال فرمایید.
بسیاری مفید و کاربردی
ممنون از شما