چقدر با مراحل ساخت و پیشرفت یک برند آشنایی دارید؟ شاید در ابتدا بیشتر به فکر زمینه فعالیت برند و معرفی آن به بازار هدف خود باشید؛ اما بدانید که چنین مواردی برای شروع و رشد کاری شما کافی نیستند و باید بسیاری از عناصر مهم در پیشرفت شرکتتان را در نظر بگیرید. برند سازی چیزی فراتر از یک نام یا لوگو است. می توان مفهوم آن را در یک جمله به مجموعهای از تجربهها، احساسات و هویت فرهنگی که با کسبوکار شما پیوند خورده است، تعریف کرد. در ادامه این مطلب به صفر تا صد برند سازی کسب و کار و شرکت و ۱۱ نکته طلایی در برندینگ میپردازیم، پس با ما همراه باشید!
برندینگ چیست و چرا اهمیت دارد؟
برندینگ یک فرایند مرتبط با مارکتینگ است؛ اما اگر بخواهیم معنی کاملتری از آن را برای شما شرح دهیم، باید در ابتدا به ترکیبی از زمینه فعالیت شما و به نوعی چهره شغلی شما اشاره کنیم. برندینگ در اصل به مجموعه فرایندهای بازاریابی و هویت کاری خلاصه می شود. در واقع برند شما چیزی است که شما را نسبت به دیگر شرکتهای همسو با شغلتان متمایز ساخته و به قول معروف، شما را منحصر به فرد میکند! برندینگ تجربه های مهم شما را به اشتراک گذاشته و سیر تکاملی کسب و کارتان را به نمایش میگذارد. اما چطور باید برند سازی کسب و کار انجام دهیم؟ در ادامه با ما همراه باشید.
چگونه برند خود را تعریف کنیم؟
موضوع تعریف برند را در یک نگاه کوتاه به برندهای مشهور میتوان معنی کرد. اینکه هدف اصلی شرکت شما چیست و دقیقا چه مخاطبانی قرار است هدف محصولات وخدمات برند باشند، شاید گامی مهم در تعریف برند تلقی شود. اما تنها شناخت مخاطبان کافی نیست، بلکه باید از ابعاد مختلفی تعریف آن را شروع کنید. وقتی برند خود را برای اولین بار تعریف میکنید، بهتر است دقت زیادی داشته باشید. چرا که بخش مهمی از هویت بصری برند شما در اولین روزهای شروع آن شکل میگیرد.
تحقیقات بازار و شناسایی مخاطبان هدف
اولین مرحله برند سازی کسب و کار، شناسایی دقیق مخاطبان هدف و بازار است. شما باید بدانید چه کسی محصولات یا خدمات شما را خریداری خواهد کرد و نیازهای آنها چیست. بر اساس تقویم یا سالنامه ۱۴۰۴ چه کسانی ممکن است به محصولات شما جذب شوند و در چه مکانهایی بیشتر از محصولات شما استقبال خواهد شد. تحقیق بازار، از طریق نظرسنجیها، مصاحبهها و دادههای آماری، به شما درک عمیقی از مخاطبان میدهد. شما پس از تحلیل جامعه هدف، توانایی تصمیم گیری بهتری برای جذب آن ها پیدا میکنید و این آزمون و خطا در نهایت تأثیرگذار است.
تدوین مأموریت و ارزش های برند
ماموریت (Mission) و چشمانداز (Vision) بخشی اساسی از هویت برند شما هستند. ماموریت به هدف و دلیل وجودی کسب و کار اشاره دارد؛ در حالی که چشمانداز، آیندهای را که برند به دنبال رسیدن به آن است، ترسیم میکند. دلیل وجود کسب و کار شما چیست؟ چه اهدافی برای شما در کوتاه مدت و درازمدت اهمیت دارند و آیا با ریسکهای شغلی خود آشنایی دارید؟ این دو عنصر به برندینگ شما جهت میدهند و نقش بسیار مهمی در هدایت تیم و ارتباط با مشتریان دارند.
ایجاد هویت بصری قوی برای برند
این مورد را می توان موردی کلیدی در زمینه برند سازی کسب و کار دانست، چرا که هیچ چیز مانند جلوه های بصری افراد را کنجکاو نمیکند! هویت بصری برند شامل لوگو، رنگها، فونتها و عناصر گرافیکی است که باید منعکسکننده شخصیت و ارزشهای برند شما باشند. طراحی هویت بصری به نوعی زبان غیرکلامی است که مخاطبان از طریق آن با برند شما ارتباط برقرار میکنند. داشتن دانش و استفاده از نیروهای متخصص در طراحی جلوههای بصری، اهمیت بالایی دارد. زیرا به همان اندازه که هویت بصری میتواند در موفقیت برند شما تأثیرگذار باشد، هویت بصری غیر حرفهای ممکن است برعکس این موضوع عمل کند.
انتخاب نام و لوگوی مناسب برای برند
انتخاب نام و لوگوی مناسبت برای برند بخشی از طراحی هویت بصری است. با این تفاوت که این دو مورد بیشتر از دیگر عناصر هویت بصری اهمیت دارند. اما انتخاب نام برند به چه صورت است؟ یا اینکه چگونه لوگو طراحی کنیم؟ نام برند را باید کوتاه انتخاب کنید و به خوانایی آن توجه ویژهای داشته باشید. دیگر ویژگی مهم در برند سازی کسب و کار، بحث منحصر به فرد بودن نام و لوگوی برند است. اگر نامی انتخاب کنید که دیگران نیز پیش از شما آن را به کار بردهاند، دیگر نام شرکت شما منحصر به فرد و خاص نیست. این ویژگی در مورد لوگو نیز صدق میکند؛ بهتر است از تعدادی متخصص در زمینه طراحی کمک بگیرید تا بهترین نتیجه را کسب کنید.
خلق پیام و صدای برند
صدای برند شما همان نحوه برقراری ارتباط برند شما با مخاطبان است. این صدا میتواند دوستانه، رسمی، شوخطبع یا حرفهای باشد و باید با هویت برند و مخاطبان شما همخوانی داشته باشد. در واقع نوع مخاطبان شما نقش مهمی را در صدای برند شما ایفا میکنند. برای مثال اگر برند شما با سرگرمی و تفریح در ارتباط است باید از ویژگیهای دوستانه و هیجان انگیز برخوردار باشد تا مخاطب با دیدن آن اشتیاق بیشتری پیدا کند. بهتر است از صدای برند خود به عنوان یک امضا استفاده کنید تا همگان شما را با این جمله بشناسند.
جلوههای بصری و صدای برند شما، همان چیزی است که شما را نسبت به دیگر برندهای همسو با زمینه فعالیتی شما متفاوت نشان میدهد و همین تفاوتها یک برند را برجسته خواهد ساخت!
استراتژی های بازاریابی برای تقویت برند
پس از انجام مواردی مانند هویت برند و اهداف آن، حال نوبت آن است که از زمینه کاری خود رونمایی کنید و آن را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید. ممکن است عموم جامعه به خدمات شما نیاز نداشته باشند و زمینه فعالیت شما به مخاطبین خاصی محدود شود. به همین دلیل بازاریابی و تبلیغات همان مورد کلیدی برای پیشرفت شماست. در ادامه به تعدادی از مهمترین استراتژی های بازاریابی برای تقویت برند اشاره میکنیم، پس با ما همراه باشید.
نقش تجربه مشتری در تقویت برند
شاید اصطلاح مشتری وفادار برای شما جدید باشد، اما مفهوم آن به سادگی قابل درک است؛ مشتری هایی که در نهایت برای رفع نیاز به سوی شما خواهند آمد و اعتبار کسب و کار شما برای آنها ثابت شده است. یکی از اصول کلیدی برند سازی، ایجاد وفاداری در مشتریان است. مشتریان وفادار نه تنها به طور مداوم از شما خرید میکنند، بلکه برند شما را به دیگران نیز توصیه میکنند. خدمات پس از فروش قوی، برنامههای وفاداری و ارائه ارزش افزوده به مشتریان، به تقویت این وفاداری کمک میکند.
چگونه با استفاده از رسانه های اجتماعی برند خود را تقویت کنیم؟
در دنیای امروز، حضور آنلاین برند و آشنایی با هویت بصری برند بسیار اهمیت دارد. در واقع سهم بزرگی از تبلیغات به بخش دیجیتال اختصاص دارد و شما باید از طریق وبسایت، شبکههای اجتماعی و محتواهای دیجیتال، ارتباطی مستمر با مخاطبان خود ایجاد کنید. برندسازی دیجیتال به معنای ایجاد تجربه دیجیتالی بینقص و هماهنگ در تمام پلتفرمهای آنلاین است. بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO) و بازاریابی محتوایی از ابزارهای مهم در برند سازی دیجیتال هستند. با این حال برای برند سازی کسب و کار بهتر است از تبلیغات آنلاین، چاپی و… استفاده کنید تا موقعیتهای جذب مخاطب را از دست ندهید.
نقش طراحی خلاقانه در جلب توجه مشتریان
همان طور که در ابتدای این مطلب به اهمیت استفاده از لوگو و نام حرفه ای اشاره کردیم، این روزها جلوههای بصری هستند که در اولین نگاه با مخاطب ارتباط برقرار می کنند. اما منظور از طراحی خلاقانه تنها لوگوی برند شما نیست؛ بلکه المانهایی نظیر پوسترهای تبلیغاتی، کاتالوگ، وب سایت و شبکه های اجتماعی شما همگی در این موضوع جایگاه ویژهای دارند. پیشنهاد می شود که برای طرح های گرافیکی و تبلیغاتی خود از تعدادی طراح حرفه ای استفاده کنید تا با نتایج بهتری روبرو شوید.
ایجاد تجربه کاربری (UX) برتر
احتمالا شما هم در مرورگر خود وب سایت هایی دارید که به صورت مداوم به آن ها سر بزنید و از گشتن داخل آن ها خسته نشوید! رابط کاربری یک المان بسیار مهم در برند سازی کسب و کار است که بسیاری از آن غافل میشوند و یا آن را نادیده میگیرند. برندسازی کسب و کار تنها در طراحی لوگو و انتخاب رنگ خلاصه نمیشود؛ بلکه شامل تمام تجربههایی است که مخاطب با برند شما دارد. از وبسایت و شبکههای اجتماعی گرفته تا تجربه خرید و خدمات پس از فروش، همه و همه باید به شکلی طراحی شوند که مشتریان تجربهای مثبت و یکپارچه از برند شما داشته باشند. تجربه کاربری مناسب، به وفاداری مشتری و توصیه برند به دیگران کمک میکند.
اندازه گیری و ارزیابی موفقیت برند
اندازهگیری و ارزیابی عملکرد برند، شامل بررسی معیارهای کلیدی مانند آگاهی از برند، وفاداری مشتریان، تصویر برند، شاخصهای مالی و تعامل مشتریان است. این معیارها با استفاده از نظرسنجیها، تحلیل دادههای شبکههای اجتماعی، سهم بازار و تحلیل عملکرد مالی، به شناسایی نقاط قوت و ضعف برند کمک میکنند. اندازه گیری و ارزیابی موفقیت برند را باید از همان روزهای ابتدایی فعالیتتان آغاز کنید. زیرا با تحلیل عملکرد خود به شیوه بهتری از اشتباهات قبلی خود تجربه کسب می کنید و در نهایت بازدهی بهتری را در ادامه خواهید داشت. بهتر است به صورت ماهانه گزارشی از میزان عملکرد شرکت تهیه کنید و تحلیل المان های مختلف را در آن درج کنید. پس از این مراحل خود به خود متوجه برخی از مشکلات و موانع پیشرفتی برندتان خواهید شد.
برندینگ پایدار: چگونه برند خود را برای آینده تقویت کنیم؟
برند سازی کسب و کار فرایندی پویا است و باید به صورت مستمر پایش و بهبود یابد. نظرسنجی از مشتریان، تحلیل بازخوردها و ارزیابی کمپینهای بازاریابی به شما کمک میکند تا نقاط قوت و ضعف برند خود را شناسایی کنید و آن را بهبود بخشید. با تطبیق با تغییرات بازار و انتظارات مشتریان، برند شما همواره تازه و رقابتی باقی میماند. از مشتریان خود بخواهید که درباره محصولات خریداری شده نظرات خود را با شما در میان بگذارند و انتقادهای مشتریان را در جهت بهبود محصولات یا خدمات خود جدی بگیرید.
چگونه طراحی منحصر به فرد سالنامه می تواند برند شما را برجسته کند؟
بحث منحصر به فرد بودن، تنها به نام شرکت شما محدود نیست، بلکه مواردی مانند ابزارهای تبلیغاتی شما نیز باید منحصر به فرد باشند. سالنامه از هدایای شرکتی محبوب به شمار میرود و به عنوان ابزاری جهت برنامه ریزی سالانه به کارمندان هدیه داده می شود. این هدیه در کنار کاربردهای خود، یک ابزار تبلیغاتی مهم است. کافی است به میز کار یک کارمند شرکتی نگاه کنید، یکی از اولین چیزهایی که نظر شما را به خود جلب خواهد کرد، سالنامه اختصاصی شده روی میز کار است. سالنامه ای که هم لوگوی شرکت روی آن حک شده است و هم نام شرکت روی جلد آن به چشم میخورد.
عناصر طراحی موثر در سالنامه
طراحی یک سالنامه موثر نیازمند توجه به چندین عنصر کلیدی است که هم زیباییشناسی و هم عملکرد را بهبود میبخشند. این عناصر به جذب مخاطب و ایجاد یک تجربه کاربری خوشایند کمک میکنند. در ادامه به مهمترین عناصر طراحی سالنامه اشاره میشود:
- طراحی جلد خلاقانه
- چیدمان صفحات اصلی و ترام
- کیفیت تصاویر لت
- نوع کاغذ و جلد
اهمیت رنگ ها و لوگو در طراحی سالنامه
استفاده از تصاویر باکیفیت و المانهای گرافیکی جذاب میتواند زیبایی سالنامه را افزایش دهد. تصاویری که با فصل یا تم خاص سالنامه مطابقت دارند، تجربه کاربری بهتری را به مخاطب ارائه میدهند. بهتر است سالنامه ای سفارش دهید که از نظر رنگ جلد به رنگ سازمانی شما شباهت داشته باشد یا به نوعی مکمل رنگ سازمانی شما باشد. سعی کنید لت تبلیغاتی با جزئیات جذابی سفارش دهید تا افرادی که برای اولین بار سالنامه را باز میکنند، به خوبی با برند شما آشنا شوند.