آری قطعا نابینایان هم باید روزی داشته باشند، یادبودی تا به ما یاد آوری شود که افراد نابینا هم مانند دیگر افراد روی کره ی زمین از امکانات عمومی مردم عادی برخوردار هستند و تمامی امکانات رفاهی ما حق طبیعی آن ها نیز هست. پیشینه نامگذاری این روز به سال های دور باز می گردد که در چنین روزی (پنجچشنبه دوم از ماه اکتبر در تقویم میلادی) مصادف با 14 اکتبر در تقویم میلادی و 23 مهر 1401 در تقویم 1401 هجری شمسی دو محقق آمریکایی با تلاش هایشان باعث شدند تا این تاریخ مهم را، روز نابینایان نام گذاری کنند.
روز عصای سفید
از گذشته تا به حال افرادی که پا به عرصه ی سالمندی میگذاشتند برای کمک به خود در راه رفتن، به استفاده از عصا رجوع میکردند تا جایگزین مناسبی برای نیروی تحلیل رفته ی آن ها باشد. اما عصای سفید چیست؟ شروع استفاده از عصای سفید به بعد از جنگ جهانی اول برمیگردد که به عنوان نشانه ای برای شناخت نابینایان استفاده می شد. و اما ایده ی این کار زیبا از چه کسی شروع شد؟ روزی روزگاری یک عکاس به نام جیمز بیگز که در شهر بریستول انگلستان زندگی میکرد، به طور ناگهانی دچار یک سانحه شد. این سانحه منجر به از دست رفتن نابینایی این عکاس شد که زندگی او را دگرگون نمود. روزهای پس از آن کم کم به این فکر افتاد که چه کاری میتواند انجام دهد تا از سانحه های خیابانی و ماشین ها در امان بماند تا به این نتیجه رسید که از عصایی سفید استفاده کند به این دلیل که دیگران راحت تر متوجه او شوند.
روزجهانی نابینایان چه روزی است؟
آری قطعا نابینایان هم باید روزی داشته باشند، یادبودی تا به ما یاد آوری شود که افراد نابینا هم مانند دیگر افراد روی کره ی زمین از امکانات عمومی مردم عادی برخوردار هستند و تمامی امکانات رفاهی ما حق طبیعی آن ها نیز هست. پیشینه نامگذاری این روز به سال های دور باز می گردد که در چنین روزی (پنجچشنبه دوم از ماه اکتبر در تقویم میلادی) مصادف با 14 اکتبر در تقویم میلادی و 23 مهر 1403 در تقویم 1403 هجری شمسی دو محقق آمریکایی با تلاش هایشان باعث شدند تا این تاریخ مهم را، روز نابینایان نام گذاری کنند.
روزی در سال که به تمامی ما یاد آوری شود که همه باهم یکسان هستیم و تمامی انسان ها از حق و حقوق مشترکی برخوردار هستند. شایان ذکر است که اسم آن دو محقق آمریکایی، دکتر ناول پری و دکتر جاکوپس تن بروک است. در چنین روزی تمامی مسئولان دولتی باید هر ساله به صورت کاملا شایسته از مردم بخواهند تا رفتار معقولانه تری نسبت به نابینایان داشته باشند و قدم های انسان دوستانه تری برای آنها بردارند. البته علاوه بر مسئولان ما هم وظایف بسیار مهمی در قبال آن ها داریم.
رفتارما نسبت به نابینایان
- افراد نابینا دارای حس شنیداری بسیار قوی هستند پس سعی نکنیم با آن ها بلند صحبت کنیم.
- هنگامی که یک نابینا در راه رفتن درخواست کمک و راهنمایی از ما میکند باید اجازه دهیم تا بتواند بازوی مارا بگیرد و از هل دادن و گرفتن او خودداری کنیم.
- زمانی که قرار است با یک نابینا در مکانی قرار بگیرید خود را به او معرفی کنید و زمانی که میخواهید از آن جا بروید حتما به او بگویید و از او خداحافظی کنید.
- هنگامی که قصد کمک به یک نابینا را دارید بهترین کار این است که اول نظر خودش را بخواهید تا ببینید اصلا کمک میخواهد یا خیر.
- شما میتوانید یک مکان را برای یک نابینا توضیح دهید تا بتواند فضا را برای خودش تصویر سازی کند.
- رانندگان اتومبیل ها موظفند تا هنگام مشاهده یک فرد نابینا با عصای سفید بایستند و اجازه دهند تا آن فرد از خیابان عبور کند. البته خود نابینایان هم می دانند که از هرجایی نباید عبور کنند.
- تا حالا شده است به علمک گاز با تعجب نگاه کنید؟ نه فکر نمیکنم. اما تمامی نابینایان از ارتفاع کم این علمک ها ناراضی هستند چرا که آن ها مجبورند از کنار دیوار راه بروند و متاسفانه اکثرا سرشان به علمک ها میخورد و باید از شرکت ملی گاز ایران هم خواهشمند باشیم تا کمی بیش تر به این مساله رسیدگی کند.
- هنگامی که اشتباهی میکنند از کار اشتباه آن ها چشم پوشی نکنید و در عوض فرصتی بدهید تا بتوانند اشتباه خود را جبران کنند.
روز نابینایان، روز محبت
نکته ای که دارای اهمیت بسیار بالایی است این است که ما نباید جای محبت را با ترحم عوض کنیم زیرا یک نابینا فقط نابیناست. پس ما میتوانیم حتی درباره ی چیزهایی که می بینیم با او صحبت کنیم. چه رسد به دیگر موضوعات، از جمله مواردی که به احساس شنیداری او مربوط است، چرا که آن ها از قدرت شنیداری بسیار بالایی برخوردار هستند. چند روز پیش سوالی از من شد که ذهن مرا بسیار مشغول کرد. یکی از دوستانم به من گفت که آیا میتوانی به یک فرد نابینا رنگ نارنجی را توضیح دهید؟ واقعا برای لحظاتی ذهنم را درگیر کرد. واقعا چگونه میتوانیم یک رنگ را برای یک فرد نابینا توضیح دهیم؟ ایا شما میتوانید؟
ما چقدر به نعمت دیدن اهمیت می دهیم؟
ما چقدر به دیدن رنگ هایی که خیلی از افراد آرزوی دیدن آن هارا دارند اهمیت میدهیم؟ اصلا چقدر از هر آنچه که میبینیم لذت می بریم و قدر آن را میدانیم؟ به نظرم اگر با کمی دقت به این قضیه نگاه کنیم ما خیلی کمتر از آنکه باید، از زندگی خود لذت میبریم. به نظرم قطعا راهی را به اشتباه طی میکنیم که آن طور که باید قدر نعمت هایمان را نمی دانیم و کسانی که این نعمت هارا ندارند قدر دیگر توانایی هایشان را بیش تر میدانند.
تبریک گاموت به نابینایان روشن دل
سالنامه گاموت این افتخار را دارد تا این روز انسان دوستانه را به تمامی نابینایان و هم میهنان عزیز، تبریک و تهنیت عرض نماید. تقویم رومیزی ۱۴۰۳ گاموت امیدوار است تا بتواند در سال جدید میهمان کارمندان و پرسنل عزیز و وظیفه شناس شما صاحبان شرکت ها و موسسات باشد.
نظرات کاربران