نام قدیمی این حرفه وراقی بوده که علاوه بر صحافی و جلد کردن، مواردی مانند تکثیر کتاب، نسخه نویسی و تهیه رونوشت نیز صورت میگرفته است. در واقع به فن تنظیم و به هم بستن صفحات کتاب و قرار دادن آنها بین دو پوشش برای یک جا نگاه داشتن صفحات و جلوگیری از پاره شدن و تسهیل استفاده از آنها صحافی میگویند.
صحافی کتاب به عمل تا کردن و کنار هم قرار دادن فرمهای تا شده، ته دوزی، جلد گذاری و در آخر برش کتاب گفته میشود. آخرین مرحله و مهمترین مرحله تولید کتاب، مجله، کاتالوگ، بروشور، سررسید تبلیغاتی و … مرحله صحافی آن است. صحافی کتاب انواع مختلفی دارد که انتخاب روش آن به عوامل مختلفی از جمله کاربرد کتاب و بودجه مشتری بستگی دارد. از این رو در این مقاله قصد داریم در مورد اهمیت صحافی کتاب بر زیبایی صحبت کنیم.
اهمیت صحافی کتاب در صنعت چاپ
امروزه با پیش رفت تکنولوژی در عرصه تولید، برای پدید آوری و چاپ یک کتاب باید مراحل حساس و گوناگونی را طی کرد. از جمله یکی از این مراحل مهم میتوان به صحافی کتاب اشاره کرد که نقش به سزایی در مراحل مهم تولید یک کتاب یا دیگر محصولات مانند چاپ تقویم رومیزی، مجله، چاپ بروشور و سررسید ایفا میکند. این تکنیک مهم سال هاست که مورد استفاده قرار می گیرد و با گذشت زمان و ورود ماشین آلات و دستگاههای پیش رفته و مدرن به صنعت چاپ، صحافی و چاپ کتاب به سریع ترین شیوه و با ظرافت ترین شکل ممکن انجام میشود.
تاریخچه صحافی کتاب
صحافی کتاب در زمان تیموریان پدید آمد و از همان روزهای ابتدایی به بخش با اهمیت در چاپ کتاب تبدیل شد. در آن دوران هنرمندان با استعداد و خوش ذوقی وجود داشتند که کتابهای زیادی که به صورت دست نویس مکتوب میشدند را صحافی کرده و با این لطفشان کمک شایانی به این صنعت مهم نمودند. این عمل شایسته استادان آن دوره به قدری ارزشمند بود که در عصر حال و در بعضی از موزههای معروف، میتوانیم شاهد دست نوشتههایی که توسط این استادان، دست خوش صحافی قرار گرفتهاند را ببینیم. البته در آن زمان صحافی آنها شامل کارهایی چون تذهیب، خطاطی، نقاشی و میناکاری بود و مکتبی که در آن صحافی شکل گرفت، مکتب هرات بود، زیرا علاوه بر ذوق خود هنرمندان هراتی، حمایتهایی که از آنها شد نقش به سزایی در شکل گرفتن عمل صحافی داشت.
صحافی چیست؟
نام قدیمی این حرفه وراقی بوده که علاوه بر صحافی و جلد کردن، مواردی مانند تکثیر کتاب، نسخه نویسی و تهیه رونوشت نیز صورت میگرفته است. درواقع به فن تنظیم و به هم بستن صفحات کتاب و قرار دادن آنها بین دو پوشش برای یک جا نگاه داشتن صفحات و جلوگیری از پاره شدن و تسهیل استفاده از آن ها صحافی میگویند. البته اگر بخواهیم کمی دقیقتر به موضوع نگاه کنیم میتوان گفت که به عمل تا کردن، مرتب کردن و قرار دادن کاغذهای نوشته شده در کنار هم، اتصال و جلد گذاری، صحافی گفته میشود. شایان ذکر است که برش محصول از مراحل پایانی کار است تا عمل صحافی تکمیل شود.
بهترین روش برای صحافی چیست؟
معمولا نوع صحافی بستگی به کاربرد، تعداد صفحات و هزینه چاپی است که مشتریان میخواهند انجام دهند. اگر بخواهیم دقیقتر بررسی کنیم، کیفیت محصول و بودجه در امر صحافی بسیار مهم تر از زیبایی است و معمولا زیبایی در مراحل اخر کار مورد ارزیابی قرار میگیرد. با این حال برخی از مدل ها مانند سررسید اروپایی نسبت به مدل های رقعی طرفداران بیشتری دارد. البته محصولی که از فاکتورهای لازم کیفیتی برخوردار باشد، قطعا از زیبایی به خصوصی برخوردار است. بر اساس مواردی که ذکر شد، میشود نتیجه گیری کرد که برای صحافی، نمیتوان ادعا کرد که یک روش کلی مناسب وجود دارد. زیرا این عمل به مواردی که در بالا ذکر شد مرتبط است و بستگی به ویژگیهای بیان شده دارد.
طریقه جلد کردن کتاب چگونه است؟
تا به حال این اتفاق رخ داده است که کتابها و انواع سالنامه تبلیغاتی مختلفی را مشاهده کرده باشیم که دارای جلدهای متنوع و کوچک و بزرگی باشند. معمولا جلد محصولی که چاپ میشود به صورت ضخیم یا نازک عرضه میشود. جنس جلدهای زخیم از مقوا است و روی آنها هم اغلب با چرم، پارچه یا پلاستیک چرم نما روکش میشود. البته گاهی اوقات از ترکیب این مواد هم استفاده میکنند و روی جلد قرار میدهند که یک کتاب یا سررسید از بعد ظاهری تکمیل میشود.
صحافی سررسید
قطعا تولید یک سررسید وزیری مناسب و زیبا، نیازمند مراحل مختلف و حساسی است که صحافی میتواند یکی از این مراحل باشد. در ابتدا صفحات سررسید به صورت فرمهای چاپ شده وجود دارند و در مرحله ی بعد توسط ماشینهای تا زنی، تا میشوند. هنگامی که این مراحل انجام شد، صفحات سررسید را به ترتیب شمارههایشان در کنار یک دیگر قرار میدهند و براساس نوع صحافی، به جلد متصل میشوند. دقیقا مانند صحافی کتاب، با برشهای مخصوص، به صحافی سررسید پایان میدهند. چاپخانه ها معمولا مجهز به انجام صحافی نیستند و شخص سفارش دهنده باید به به دنبال شرکتی باشد تا عمل صحافی بر روی سررسیدهای سفارش داده شده، انجام شود. البته امروزه شرکتهای بزرگی وجود دارند تا بدون واسطه، سررسیدهای مورد نیاز موسسات را فراهم کنند. سال نامه گاموت یکی از شرکت هایی است که توانایی تولید و صحافی انواع سررسید اروپایی و تقویم رومیزی را به بهترین شکل ممکن و بالا ترین کیفیت را دارد.
انواع صحافی سررسید
- صحافی سررسید ته دوخت: صحافی ته دوخت به عنوان دوخت و چسب معروف است که در این روش ابتدا صفحات سررسید دستیار در دستههای 8 الی 16 برگی تا شده و سپس از انتها به یک دیگر دوخته میشوند و پس از آن صفحات با استفاده از چسب به یک دیگر دوخته میشوند که چسب مورد نیاز باید حتما مخصوص صحافی باشد. اگر فرایند ته دوخت به درستی طی شود، سررسیدی با دوام بالا تولید خواهد شد.
- صحافی سررسید ته چسب: در این نوع از صحافی صفحات را در کنار یک دیگر قرار می دهند و پس از فشار زیادی که به آنها وارد می شود با چسب مخصوص آنها را به صورت کامل و منظم به یک دیگر متصل میکنند. البته صحافی سررسید و سالنامه با استفاده از این روش دوام زیادی ندارد زیرا هنگامی که محصول ما قطور باشد در طی گذشت زمان صفحات از یک دیگر جدا میشوند و حتی منجر به متلاشی شدن آنها میشود.
- صحافی سررسید فنری: همانطور که حدس میزنید در این روش باید صفحات یک سررسید اول از یک طرف پانچ شوند و پس از آن به کمک یک فنر در کنار یک دیگر قرار میگیرند.
شایان ذکر است که سررسیدهای فنری به دلیل سهولت در استفاده و ظاهر ساده و زیبای آنها اکثرا مورد انتخاب عموم قرار میگیرند.
صحافی و چاپخانه سررسید گاموت
سررسید گاموت با سالها تجربه در زمینه چاپ کاتالوگ، تولید و چاپ سالنامه و تولید و طراحی ست مدیریتی لوکس، با در اختیار داشتن چاپخانه معتبر، عظیم و مدرن در مرکز شهر تهران و با استفاده از بهترین روشها و مرغوبترین مواد در زمینه های ذکر شده، میتوان پذیرای سفارشات شما عزیزان در محصولات ذکر شده باشد.