ممکن است اولین باری که نام اسکچ بوک را میشنوید، در ذهن خود تصویری از یک وسیله هوشمند جدید نقش ببندد یا به فکر یک نوع کتاب الکترونیکی بیفتید. اما بهتر است بدانید اسکچ بوک یا دفتر طراحی، سالهاست به عنوان محصولی چاپی میان افراد(به ویژه هنرمندان) رایج است.
ممکن است اولین باری که نام اسکچ بوک را میشنوید، در ذهن خود تصویری از یک وسیله هوشمند جدید نقش ببندد یا به فکر یک نوع کتاب الکترونیکی بیفتید. اما بهتر است بدانید اسکچ بوک یا دفتر طراحی، سالهاست به عنوان محصولی چاپی میان افراد(به ویژه هنرمندان) رایج است. همان طور که برای برنامه ریزی از یک بولت ژورنال استفاده میکنید، برای طراحی حرفهای در هر زمینهای به اسکچ بوک احتیاج خواهید داشت. در مطلب اسکچ بوک چیست و چه کاربردهایی دارد؟ با ما همراه باشید.
اسکچ بوک یا دفتر طراحی؛ چرا از اسکچ بوک استفاده کنیم؟
کافی است نگاهی به دنیای طراحی و هنرمندان بیاندازید؛ بی شک با افرادی مواجه خواهید شد که در هر شاخهای از هنر طراحی، مشغول به خلق آثار جدید هستند. تفاوتی ندارد که فرد هنرمند در زمینه طراحی لباس فعالیت دارد یا در حال طراحی شخصیتهای گوناگون برای یک کتاب داستان مصور است. هر هنرمند طراحی، به یک اسکچ بوک یا دفتر طراحی بزرگ نیاز دارد و برای پروژههای خود از آن استفاده میکند. حتی افرادی که در رشتههایی نظیر معماری و انیمیشن سازی مشغول به فعالیت هستند نیز به چنین دفتری احتیاج پیدا میکنند.
شاید تا به حال بخشی از مراحل تولید یک انیمیشن یا انیمه را دیده و به طراحی اولیه کاراکترهای آن توجه کرده باشید. در واقع طراحی ابتدایی شخصیتها و بخشی از فضا سازی یک انیمیشن روی اسکچ بوک انجام میگیرد. با این حال حتما نباید یک هنرمند حرفهای باشید تا از یک اسکچ بوک استفاده کنید! اگر به نقاشی، طراحی، خوشنویسی و دیگر فعالیتهای هنری که نیاز به صفحات کاغذی بدون خط کشی دارد علاقه مند باشید، اسکچ بوک برای شما گزینه مناسبی خواهد بود.
نکات مهم درباره دفتر طراحی؛ کاربردهای اسکچ بوک
اگر برای اولین بار میخواهید یک دفتر طراحی تهیه کنید، بهتر است نوع کاربری خود را در نظر بگیرید و از ویژگیهای یک دفتر طراحی مطلع شوید. چرا که بسیاری از افراد از سالنامه و سررسید 1404 استفاده میکنند و به فرمت نوشتاری خطی (فرمت کاغذهای سررسید) عادت کردهاند. بنابراین اگر تنها قصد دارید برای یادداشت و نوشتن مطالب روزمره به سراغ اسکچ بوک بروید، بهتر است به فکر یک سررسید اروپایی یا دفتر یادداشت معمولی باشید.
از طرفی ممکن است اهل برنامه ریزی و یادداشت برنامههای روزانه و هفتگی باشید که در این صورت به پلنر و بولت ژورنال بیشتر احتیاج پیدا خواهید کرد. برای برنامه ریزی سالانه نیز پلنر گزینه مناسبی است. چرا که از فرمتی ویژه برای یادداشت کارهای روزمره برخوردار است. دفترهای طراحی با توجه به گرماژ کاغذ در دسته بندیهای مختلفی قرار میگیرند. بیشتر آن ها با گرماژ کاغذ 70 تا 90 گرم تولید میشوند که به طور کلی گرماژ کاغذ تحریر است. اما مدلهایی از دفاتر طراحی با ضخامت بیشتر نیز وجود دارد.
سایز اسکچ بوک کاملا به نیاز فرد طراح بستگی دارد و میتوان انواع آن را در سایزهای A4، A5 و… یافت. برخی از هنرمندانی که در رشتههای تحصیلی مرتبط با طراحی و ترسیم مشغول به تحصیل هستند، از اسکچ بوک A3 استفاده میکنند. با این حال نوع A4 این دفترها محبوبیت بالاتری دارند. بهتر است به وزن این دفاتر نیز دقت کنید چرا که ممکن است مجبور شوید آن را جابجا کنید و در محیطهای مختلف از آن استفاده کنید. مهمترین شاخه های کاربردی اسکچ بوک عبارتند از:
- طراحی گرافیکی و دو بعدی
- طراحی لباس
- نقاشی و رنگ آمیزی
- طراحی سه بعدی
- طراحی کاراکتر، کاریکاتور، فیگور و حیوانات
- ترسیم نقشه
- طراحی کمیک بوک
- خوشنویسی
یکی از ویژگیهای جالب اسکچ بوک، نمایش پیشرفت هنرمند است. در واقع پس از انجام طراحیهای متعدد روی اسکچ بوک، به سادگی میتوانید سیر تکاملی و بهتر شدن طراحیهای خود را ببینید؛ به ویژه اگر به تازگی شروع به طراحی کردهاید و در حال آموزش هستید. از طرفی داشتن یک بایگانی کاغذی از طراحیهای خود، حس ماندگار و لذت بخشی دارد. پیش از انتخاب دفتر طراحی بهتر است به صحافی آن نیز دقت کنید زیرا نوع اتصال برگههای اسکچ بوک به یکدیگر اهمیت بالایی دارد و بهتر است از دفاتر سیمی با امکان چرخش کامل صفحات استفاده کنید.