خیلی مواقع پیش آمده است ، تصویر یا فایلی که به دستمان می رسد با فایلی که موقع چاپ کردن آن را بروی کاغذ مشاهده می کنیم تفاوت می کند و تعجبمان رو برمی انگیزد. می خواهیم شمارا با سیستم رنگ بندی که در دنیای امروز خیلی کاربردی است آشنا سازیم .دراین مقاله سعی می کنیم سیستم رنگ RGB و CMYK را مورد برسی قرار دهیم.
اگر با دنیای چاپ و محصولات چاپی آشنایی داشته باشید، احتمالا به برخی از تفاوتهای کلیدی آن با فناوریهای آنلاین پی بردهاید. در واقع اگر بخواهیم به صورت تخصصیتری بررسی کنیم، این تفاوتها در چاپ از اهمیت بالایی برخوردارند چرا که خروجی اصلی را شکل میدهند و بر آن تأثیر میگذارند. تفاوت سیستم رنگی RGB و CMYK نیز از مهمترین این موارد به شمار میروند. در این مطلب به معرفی کامل RGB و CMYK میپردازیم و بهترین سیستم رنگی برای چاپ را به شما معرفی میکنیم، پس با ما همراه باشید.
معرفی سیستم رنگ RGB
RGB این سیستم که مخفف حروف اول کلمات Blue آبی، Red قرمز، Green سبز میباشد و به افزایش دهند معروف است. دراین رنگ بندی خبری از رنگ سفید و مشکی نیست. سیستم رنگ RGB درواقع یک لایه رنگ نیستند و منشاء تشکیل این رنگها از تجزیه نور سفید میباشد. در واقع رنگ RGB سیستم رنگ افزودنی است مانند ترکیب قرمز و سبز رنگ زرد را پدید میآورد و از ترکیب رنگ قرمز و آبی رنگ صورتی. و از ترکیب این سه رنگ RGB، سفید به وجود میآید.
رنگ RGB در صنعت روز دنیا
دردنیای امروز ما با پیشرف زیاد با تکنولوژی سرکار داریم و این تکنولوژی بروز همچنان به این سیستم رنگ بندی احتیاج دارد. این سیستم مانند مانتورهای LED، LCD و CRTدر صنعت لامپهای SMD رنگی و ساعت های هوشمند و صنعت صفحههای نمایش وسایل الکترونیک دیگر کاربرد بسزایی دارد
وسعت رنگ RGB
سیستم RGB دارای وسعت و دامنه طیف رنگ زیادی میباشد وبرای همین است هر رنگی که بخواهیم میتوانیم در سیستم رنگ RGB تولید نماییم.
نحوه رنگ سازی و نمایش
میدانیم که صفحه نمایش از تعداد زیادی نقاط نورانی یا پیکسل تشکیل شده و معمولا این صفحات مانیتور در حالت عادی تیره و به رنگ مشکی هستند. با این وجود رنگ مشکی دارای هیچ طیف نوری نیست و باید به آن رنگ اضافه کنیم اما در رنگ سفید دارای وسیع طیف نوری هستند و برای رسیدن به رنگ مورد نظر باید طیف رنگ را از سفید کم کنیم و همانطور جنس رنگها از نوع نور است. و قتی رایانهتان را روشن کنید با تغیر ولتاژ در پیکسلهای مانیتورتان باعث ایجاد تغیر نور درمانیتورتان میشود و با کم و زیاد کردن ولتاژ باعث تغیر نور و رنگ صفحه میشود.
مطالب دیگر: سررسید به انگلیسی
معرفی سیستم رنگ CMYK؛ سیستم رنگ بندی چهار رنگ
مخفف حروف کلمات انگلیسی رنگهای (ارغوانی) C، (صورتی) M، (زرد) Y، (مشکی)K تشکیل گردیده است این سیستم نسبت به سیستم RGB از طیف و گستردگی وسعت رنگ کمتری برخوردار است اما در صنعت چاپ بسیار پرکاربرد است. از سیستم رنگ بندی CMYK میتوانیم در طراحی کارت ویزیت، اجناس و وسایل تبلیغاتی کسب و کار خود و حتی طراحی یک بروشور تک رنگ از این سیستم رنگ بندی بهره ببرییم.
نحوه کارکرد چاپگر در سیستم رنگی CMYK
اگر شما یک پرینتر رنگی را مورد بررسی قرار دهید وبه کاتریجهای آن توجه کرده باشید مشاهده میکنیم که از چهار رنگ CMYK ارغوانی، صورتی، زرد و مشکی تشکیل شده و هنگام چاپ بروی کاغذ لایه لایه ترکیب میشود. مثلاً برای تولید رنگ قرمز باید حتما رنگ زرد چاپ شود و بروی رنگ زرد، رنگ صورتی چاپ و قرار میگیرد.
نمونه رنگ سازی
رنگ سازی CMYK به صورت ترکیب رنگ است و به صورت در صدی از 0 تا 100 ترکیب صورت میگیرد و با کم و زیاد کردن درصد رنگها غلظت رنگ تغیر میکند و رنگهای جدیدی ساخته میشود. از ترکیب سه رنگ صورتی، ارغوانی و زرد به رنگ قهوهای تیره به وجود میآید که با تغیر رنگهای اصلا به رنگ مشکی دست پیدا نمیکنیم و برای همین است که رنگ مشکی (K) را جزء پایه رنگ CMYK قرارگرفته و برعکس RGB که افزایش رنگ روی صفحه مشکی انجام شود باید روی صفحه سفید باید این عمل صورت گیرد؛ برای همین است که به سیستم CMYK چهار رنگ نیز گفته میشود.
مطالب دیگر: طراحی سررسید چگونه انجام می شود
جایگاه رنگ CMYK در نرم افزارها
دراکثر نرم افزارهای گرافیکی مانند تولیدات شرکت قدرتمند Adobe همانند Photoshop ، Illustrator و Lightroom سیستم رنگ پیشفرض (Default) آنها ، روی سیستم رنگ RGB قرار دارد که مناسب طراحی پوستر تبلیغاتی دیجیتالی و عکس گرافیک ساخته است. اما قبل از طراحی و برای چاپ به عنوان مثال یک کارت ویزیت قابل از گرفتن خروجی برای چاپ باید سیستم رنگ را به CMYK تغییر دهید و یادتان باشد بهتر است قبل از تصمیم گیری برای طراحی کارتان حتما سیستم رنگ پیش فرضتان را انتخاب و مورد برسی نمایید. نکته مهم این است که سیستم رنگ RGB برای مانیتورها و خروجی دیجیتال طراحی شده و از وضوح و درخشندگی زیادی برخورداراست. اما درسیستم CMYK رنگها به ماتی میزنند و اگر بعد از طراحی بخواهید تغییر سیستم رنگ بدهیم باعث بهم ریختگی رنگها میگردد و این کار باعث اتلاف وقت و هزینه شما میشود.
سیستم رنگ بندی مورد استفاده در سررسید
در طراحی و تولید سررسید از چاپ افست استفاده میشود زیرا عموما آنها را در تیراژ بالا به چاپ می رسانند. همانطور که در این مقاله ذکر شد منبع تغذیه ی سیستم رنگی CMYK رنگ و جوهر است پس در صنعت چاپ و خصوصا چاپ افست از این سیستم رنگ بندی استفاده می شود. در این سیستم انتخاب ها بسیار متفاوت است به نحوی که مشتریان می توانند بر اساس بودجه ی مورد نظر خود سالنامه را به صورت سررسید تک رنگ، دو رنگ، سه رنگ و چهار رنگ سفارش دهند. برای کسانی که سررسید تک رنگ را ترجیح می دهند درست است که هر کدام از رنگ های فیروزه ای، صورتی، مشکی یا زرد می تواند انتخاب شود اما تک رنگ مشکی محبوب تر است. انتخاب چاپ چهار رنگ برای سررسید 1404 می تواند بر زیبایی و جذابیت آن فراتر از تصوراتتان بیافزاید.
مطالب دیگر: معرفی 5 تولید کننده برتر سررسید در ایران