بسیاری از افراد جشن آذرگان را نمی شناسند و با آیین این روز آشنایی ندارند. شما نیز می خواهید بدانید جشن آذرگان چیست و در چه روزی برگزار می شود؟ یا این که می خواهید علت نامگذاری این جشن را بدانید؟ این جشن یکی از جشن های ۱۲ گانه زرتشتیان بوده که از گذشته های دور برگزار می شود.
یکی از جشنهای قدیمی و باستانی جشن آذرگان است. جشنی که برای احترام به آتش در نهمین روز از آذر ماه برگزار میشود. در درگاه شمار زردتشتی نام روز و ماه در همچنین روزی یعنی نهمین روز از آذر ماه یکی است. برگزاری جشن آذرگان برای زرتشتیان مخصوصا شهرهایی که آتشکده دارند اهمیت زیادی دارد.
جشن آذرگان چه روزی است؟
برای معرفی این روز، خوب است ابتدا با تاریخ برگزاری جشن آذرگان آشنا شویم. این جشن که در نهم آذرماه (09/09) برگزار می شود، مخصوص زرتشتیان در ایران باستان بوده است. در این روز زرتشتیان در آتشکده ها جمع شده و این مکان ها را آذین می بندند. در این روز دعا های مخصوصی خوانده شده و خدا را به ستایش می کنند. سفر رنگارنگی نیز در این جشن پهن شده و انواع غذا و نوشیدنی ها در آن قرار داده می شود. امروزه این جشن مانند گذشته پر شور نبوده اما همچنان در برخی از شهر های ایران برگزار می شود. در این روز همه لباس های زیبا به تن کرده و به آتشکده می روند.
در ابتدای این جشن، موبد بخش هایی از اوستا را خوانده و سپس همگی دعا می کنند. نیایشی که در این روز خوانده می شود، آتش نیایش نامیده می شود. در نهایت نیز در این روز از آتش مقدس یه اخگر برداشته و به خانه می برند. افراد سعی می کنند این اخگر را تا آخر زمستان روشن نگه داشته و از آن مراقبت می کنند. البته هدف از برگزاری این جشن فقط پایکوبی و خوش گذارانی نیست. اهداف اصلی این جشن، آماده سازی افراد برای فصل زمستان و کمک به یکدیگر در این فصل می باشد.
علت نامگذاری جشن آذرگان در گذشته چه بوده است؟
در تقویم ایرانی، در هر ماه یکی از این جشن ها برگزار می شود. در حقیقت یک روز در هر ماه مقدس شناخته شده و زرتشتیان آن روز را جشن می گرفتند. در ماه آذر این جشن در روز نهم برگزار می شود. از آن جایی که این ماه در گاه شمار اوستایی، نهمین ماه محسوب می شود، نهمین روز از نهمین ماه را مقدس می دانند. این جشن برای بزرگداشت آتش و اهمیت آن در زندگی روزمره برگزار می شود.
آداب و رسوم ایرانیان قدیم در جشن آذرگان
آداب و رسم و رسومات مختلفی در آیین جشن آذرگان وجود دارد. در این روز افراد در خانه و بام های خود آتش افروخته و پای کوبی می کنند. در این روز زرتشتیان بر روی آتش های خود عود و چوب معطر ریخته و از این طریق فضای خانه را خوشبو می کنند. این جشن به مناسب آغاز فصل زمستان در آتشکده ها برگزار می شود. در این مراسم سفره هایی با غذا ها و نوشیدنی های متنوع پهن می شود. افراد دور هم جمع شده و این روز بزرگ را جشن می گیرند.
البته بخش زیادی از آداب و رسوم در این جشن به نیایش پروردگار و حمد و ستایش او ختم می شود. در این روز آتشکده ها را تمیز کرده و تزیین می کنند. همچنین افراد در این جشن، لباس های نو به تن کرده و در مراسم حاضر می شوند. این جشن در گذشته بسیار با شکوه برگزار می شد اما امروزه نیز در شهر هایی مانند کرمان، یزد، شیراز و … نیز شاهد برگزاری آن هستیم.
تاریخچه جشن آذرگان به استناد کتب باستانی
شناخت تاریخچه جشن آذرگان موضوعی است که بسیاری از افراد به آن علاقه مند هستند. این جشن در زمان ساسانیان بنا شده و در زمان پادشاهی اردشیر اول برگزار شد. این مراسم برای اولین بار در شهر استخر که امروزه با نام مرودشت در نزدیکی شهر شیراز معرفی شود، برگزار شد.
این جشن مختص زرتشتیان بوده و با آیین های خاصی اجرا می شود. در این مراسم آتش بسیار پاک و مقدس شناخته شده و باید به دور از ناپاکی نگهداری شود. این افراد آتش را نماد پاکی دانسته و آن را نمادی از خدا می شناسند. از این رو آن را گرامی داشته و برای آن جشن می گیرند.
این جشن در زمان ساسانیان بنا شد. اولین پادشاه ساسانی به نام اردشیر اول یا اردشیر بابکان در استان فارس و در شهر استخر که نام کنونی آن مرودشت میباشد، سلسه ساسانیان را تاسیس کرد و در نهمین روز از آذر ماه جشن آذرگان را برگزار کرد. ایرانیان باستان باورشان بر این است که آتش هم مانند آب، باد و خاک که عناصر اصلی آفریده خداوند هستند باید دور از ناپاکی و آلودگی نگهداری شود. به همین علت سوزاندن اجساد و زبالهها در آتش در میان ایرانیان ممنوع است. آتش پیش زرتشتیان نمادی از روشنی پروردگار است. این نگاه نمادین به آتش و نور فقط در آیین زرتشتی وجود ندارد بلکه دیگر مذاهب به آن پرداخته و توجه داشتهاند به طور مثال آیهای در قران مجید میفرماید “خداوند نور آسمانها و زمین است” یا در انجیل نوشته شده است “خداوند نور خالص است و هیچ ظلمت و تاریکی در آن وجود ندارد”. جشن آذرگان بیشتر در میان زرتشتیان شهرهای یزد، کرمان، شیراز و تهران برگزار میشود.
آتشهای مقدس در جشن آذرگان
در جشن آذرگان این 5 آتش مقدس و محترم شناخته شدهاند.
- آتش وهو فریان: آتشی است در جسم و کالبد انسان وجود دارد. زنده بودن انسان به آن بستگی دارد چون که حرارت غریزی است ( امروزه به آن دمای بدن گفته میشود)
- آتش برزی سونگ: آتشی است در اجاقهای خانوادگی و آدریانها نگهداری میشود و حرمت خانواده و عشیره را میرساند.
- آتش وازشت: به برق آسمان هنگام رعد و برق گفته میشود.
- آتش اوروازشت: آتشی است که در نباتات و رستنیهای عالم وجود دارد.
- آتش سپی نشت: آتشی است در عرش اعلی یا گروسمان شلعه ور و فروزان است.
سه آتشکده بزرگ و اساطیری ایران باستان در استانهای زیر قرار دارند.
برای شناخت بهتر جشن آذرگان، خوب است که آتش های مقدس در این مراسم را بهتر بشناسیم.
- آتش وهو فریان :
منظور از این آتش، آتشی است که در کالبد و جسم انسان وجود دارد و زنده بودن انسان به آن بستگی دارد. امروزه این آتش را دمای بدن معرفی می کنند.
- آتش برزی سونگ:
منظور از این آتش، در حقیقت آتشی است که در اجاق های خانوادگی و آدریان ها نگهداری شده و حرمت خانواده و عشیره را می رساند.
- آتش وازشت:
این آتش به برق آسمان هنگام رعد و برق گفته می شود.
- آتش اوروازشت:
آتشی که در نباتات و رستنی های عالم وجود دارد، با این نام معرفی می شود.
- آتش سپی نشت:
این آتش در زرتشت، آتشی است که در عرش اعلی و یا گروسمان شعله ور و فروزان است.
مراسم جشن آذرگان
در برگزاری این جشن مراسم مختلفی برگزار می شود. مهم ترین نمونه از این رسم و رسومات عبارتند از:
- پهن کردن سفره
- به تن کردن لباس های نو و تمیز
- نیایش پروردگار
- سوزاندن چوب های خوشبو و معطر
- روشن کردن آتش بر بام خانه ها
- تمیز کردن آذین بستن در آتشکده ها
- گل آرایی با گل آذریون
- جشن و پای کوبی
- مشورت کردن
- و …
رسم و رسوم جشن آذرگان موارد زیر هستند
• سوزاندن چوبهای خوشبو
• پهن کردن سفره
• روشن کردن آتش بر بام خانهها
• گل آرایی با گل آذریون ( گل آذریون گونهای از آفتابگردان است که با رنگ سرخ و زرد و یا ترکیبی از این دو وجود دارد)
• پوشیدن لباس پاکیزه و پاک
• روز خوش یمن برای آغاز کارها
• نیایش و آفرینگان خوانی
• مشورت
جشن آذرگان در شاهنامه
در تقویم آذر 1404 ، چند جشن باستانی وجود دارد. یکی از برترین نمونه از این مراسم، جشن آذرگان می باشد. شما می توانید حضور این جشن را حتی در اشعار شاعران بزرگی همچون مولانا، حافظ و یا ادیب برومند نیز مشاهده کنید. برای سفارش هدایای تبلیغاتی می توانید از سایت ما دیدن فرمایید. ما سررسید 1404 را آماده کرده و در صورت تمایل اشعار این بزرگواران را نیز بر روی آن ها چاپ می کنیم.
مولانا
آتش عشق است کاندر نی افتاد
جوشش عشق است کاندر می افتاد
آتش است این بانگ نای و نیست باد
هر که این آتش ندارد نیست باد
حافظ شیرازی
در ازل پرتو حسنت ز تجلی دم زد
عشق پیدا شد و آتش به همه عالم زد
ادیب برومند
از آن رو آتش افشانیم در دشت
که از اندیشه روشن نشانی است
هدیه مناسب برای تبلیغ کسب و کار
برای تبلیغ کسب و کار خود می تواند این جشن بزرگ و باستانی را انتخاب کنید. برای این منظور کافیست در سایت ما سررسید 1404 و یا دیگر هدایای تبلیغاتی را سفارش دهید. دقت داشته باشید که باید نام شرکت را به همراه برند و لوگو آن بر روی جلد این سررسید ها چاپ کنید. با حضور در این جشن پاییزی و اهدای این هدایا می توانید به خوبی کسب و کار خود را به دیگران معرفی کنید.