جشن دیگان یکی از دوازده جشن مشهوری است که قدمت آن به قرنها پیش و تاریخچه ایران باستان باز میگردد. سال ها پیش، برای هر کدام از ماه های سال یک جشن برگزار میشد و مردم به شادمانی و پایکوبی میپرداختند. همان طور که از نام این رویداد پیداست، جشن دیگان به دی ماه و سردترین روزهای زمستان تعلق دارد. با ما تا انتهای مطلب جشن دیگان؛ همه چیز راجب آداب و رسوم این جشن باستانی! همراه باشید.
می خواهید بدانید جشن دیگان چیست و آداب و رسوم این روز کدام است؟ این جشن که در دی ماه هر سال برگزار می شود، بین ایرانیان باستان بسیار رایج بوده است. امروزه نیز افراد زیادی در این روز دور هم جمع شده و آن را گرامی می دارند.
برای تبلیغ کسب و کار خود می توانید تقویم رومیزی 1404 و یا هر هدیه تبلیغاتی دیگری را از سایت گاموت سفارش داده و در این روز بین افراد پخش کنید.
جشن های زمستانی در ایران باستان
جشن های ایران باستان از قدیمیترین رویدادهای تاریخی در ایران به شمار میروند و پژوهشگرانی که بقایای آن دوران را مورد بررسی قرار دادند، بسیاری از وقایعی که در آن دوران به عنوان جشن های دوازده ماه سال نام برده می شد، را ثبت و دسته بندی کردند. این مراسمها حائز اهمیت بالایی بودند و با تدارکات کامل برگزار میشدند. جشن دیگان نیز مانند شب یلدا و جشن آذرگان، به عنوان جشنی به مناسبت فرا رسیدن زمستان و سرما برگزار میگردد.
جشن دیگان چیست؟
قبل از هر چیز، خوب است که با جشن دیگان بیش تر آشنا شویم. اگر در تقویم دی ماه 1404 نگاهی بیاندازید، می توانید این روز را در آن پیدا کنید. ایرانیان باستان در سه روز مختلف از دی ماه، این جشن را برگزار می کنند. البته این جشن در یک روز از هر ماه برگزار می شود.
در دی ماه، این جشن سه بار تکرار می شود. روزهای دوم، نهم و هفدهم دی ماه، این مراسم برگزار می شده است. امروزه نیز این مراسم در بسیاری از نقاط کشور بر پا می شوند.
زمان و مکان برگزاری جشن دیگان
این جشن را در سه روز مختلف از دی ماه برگزار می کنند. این روز ها را با نام جشن دی زرتشتیان نیز معرفی می کنند. افراد در روز های دوم، نهم و هفدهم دی ماه این جشن را برگزار می کنند.
در این روز افراد آتش روشن کرده و به دور یک درخت سرو قدیمی جمع می شوند. البته در بسیاری از مناطق نیز این جشن در آتش کده ها برگزار می گردد.
آداب و رسوم جشن دیگان
برای شناخت بهتر این روز، باید آداب جشن دیگان را بشناسید. در این روز ها، افراد هیچ گونه کار اشتباه و ناپسندی انجام نداده و حتی هیچ حیوانی را نمی کشند. ایرانیان باستان در این روز با راز و نیاز با خدا پرداخته و در کنار یک درخت سرو جشن و پایکوبی می کردند. مردم در این روز سیر می خوردند و آب انگور می نوشیدند.
علاوه بر این، سبزیجات را با گوشت پخته و در این روز نوش جان می کردند. این کار ها را به منظور محافظت خود از شر شیطان انجام می دادند. غذا هایی که در این روز میل می کردند، نشان از مقابله با سرما داشته و از این طریق خود را در برابر بیماری های ایمن می کردند. امروزه نیز این آداب و رسوم تا حدودی پا بر جا بوده و در برخی از مناطق کشور انجام می گیرد. افروختن آتش و هدیه دادن به یکدیگر، از آداب و رسوم رایج در این جشن می باشد.
جایگاه دیگان در فرهنگ ایرانی
ایرانیان از گذشته این روز ها از ماه دی را محترم شمرده و برای آن ها ارزش قائل بودند. امروزه نیز بسیاری از افراد از ایرانیان باستان پیروی کرده و جشن دی زرتشتیان را برگزار می کنند. این جشن می تواند فرصتی برای برگزاری دورهمی و بر پایی جشن و پایکوبی باشد.
از این رو اکثر افراد به حضور در این جشن ها علاقه مند بوده و تمایل دارند که در این مراسم شرکت کنند.
شباهت و تفاوت جشن دیگان با سایر جشنهای ایرانی
در مقایسه این جشن دی زرتشتیان با بسیاری از جشن های ایرانی، متوجه می شوید که میان آن ها شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد. از این رو برای شناخت بهتر این جشن ها خوب است که به بررسی این شباهت و تفاوت ها بپردازیم. روز دیگان از نظر هدف و علت بزرگداشت با دیگر جشن ها متفاوت است.
در آیین ایران باستان، هر یک از این جشن های باستانی با هدف خاصی بر پا می شدند. البته معمولا در همه این جشن ها ستایش خدا، پایکوبی و روشن کردن آتش وجود دارد. نوع غذا هایی که افراد در این جشن ها می خورند و کار هایی که انجام می دهند، با هم تفاوت دارد.
مقایسه با جشن مهرگان، تیرگان، و یلدا
هر یک از این جشن ها در زمان خاص و با هدف مشخصی انجام می گیرد. از این رو این جشن ها که همگی باستانی هستند، از نظر های مختلفی با هم تفاوت دارند.جشن مهرگان
این جشن در شانزدهمین روز از مهر برگزار شده و با هدف گرامی داشت فصل جدید برگزار می شود.
جشن مهرگان
این جشن در شانزدهمین روز از مهر برگزار شده و با هدف گرامی داشت فصل جدید برگزار می شود.
جشن تیرگان
در سیزدهمین روز از ماه تیر، این جشن برگزار می شده است. این جشن با هدف گرامی داشت تیشتر برگزار می شود. آرش، پهلوان ایرانی در این روز از فراز کوه البرز تیر را از کمان رها کرده و پهلوانی های زیادی انجام داده است.
جشن یلدا
این جشن در شب اول زمستان برگزار می شود. در این شب افراد به دور هم جمع شده و با انار، هندوانه، آش، آجیل و … از خود پذیرایی می کنند.
جنبههای مذهبی و اجتماعی جشن دیگان
مراسم جشن دیگان، فقط به خوردن خوراکی ها ختم نمی شود. در این روز، راز و نیاز های زیادی با خدا انجام شده و یک روز مذهبی شناخته می شود. در مقابل این روز به دلیل برگزاری دورهمی نیز اهمیت زیادی دارد. افراد در این روز به دور هم جمع شده و تعاملات اجتماعی زیبایی میان آن ها انجام می گیرد.
برای تبلیغ کسب و کار، این روز فرصت مناسبی برای شما می باشد. شما می توانید انواع هدایای تبلیغاتی مانند سالنامه 1404 را آماده کرده و در این روز به افراد حاضر در جشن هدیه کنید. برای سفارشین هدایای تبلیغاتی می توانید از سایت گاموت دیدن فرمایید.
ما در این سایت برترین و جذاب ترین هدایای تبلیغاتی را فراهم کرده ایم که همگی از کیفیت بالایی برخوردار هستند. شما می توانید لوگو و یا نام برند کسب و کار خود را نیز بر روی این محصولات چاپ کرده و به بهترین روش ممکن، نظر افراد را به سمت کسب و کار خود جلب نمایید.
جشن دیگان؛ آیین باستانی ایرانیان و فرصتی برای هدیه دادن
جشن دیگان یکی از جشن های مرسوم در زمان ایرانیان باستان بوده است. در این روز مردم به دور هم جمع شده و با خدا راز و نیاز می کردند. خوردن غذا های متنوع و پایکوبی از دیگر آداب و رسوم این مراسم می باشد. شما می توانید انواع هدایای تبلیغاتی را از سایت گاموت سفارش داده و در این روز به افراد هدیه دهید.